O náboženství, kultuře, společnosti

Nebyl sv Metoděj pochován v Mikulčicích aneb Mikulčice ve stínu Velehradu?

6. 7. 2009 17:59

4. a 5. července proběhly na Velehradě Dny lidí dobré vůle, bylo to opravdu nádherné setkání a nádherná oslava svatého Cyrila a Metoděje, alespoň z TV se tak zdála a dosvědčují to články některých uživatelů i na signálech. Málokdo však ví, že odpoledne v 16:30 byla sloužena mše svatá na slovanském hradisku v Mikulčicích, kterého se zúčastnilo pár stovek lidí a nejen pár, mši svatou celebroval kardinál Jozef Tomko a koncelebrovali biskupové brněnské diecéze (hostitelem Mons. Vojtěch Cikrle), litoměřické diecéze (kazatelem byl Mons. Jan Baxant), Plzeňské diecéze a dokonce arcibiskup trnavský a strahovský opat a v neposlední řadě přes 30 kněží z celé diecéze. o tom se teď nechci rozepisovat, chci se zmínit pouze o tom, že v poslední době se stále více vědců přiklání k názoru, že pravým místem posledního odpočinku sv. Metoděje jsou právě Mikulčice. pro pořádek Mikulčice patří do okresu Hodonín. A teď k věci:Cituji:

Známý archeolog doc. PhDr. Zdeněk Klanica, DrSc., bývalý vedoucí archeologických výzkumů na moravských lokalitách a hlavně v Mikulčicích blízko Hodonína, vydal v minulém roce knížku se sugestivním názvem: »Tajemství hrobu moravského arcibiskupa Metoděje«. Na malé ploše (knížka má 60 stran včetně 15 obrázků) podává autor mnoho zajímavého a překvapivě nového o pátrání po světcově místě odpočinku. Úmyslně neříkám „posledního odpočinku“, neboť archeolog dokládá, že hrob byl po arcibiskupově smrti několikrát otevřen a tělo svatého Metoděje odneseno. Z tělesných ostatků se v hrobě zachovala pouze loketní kost muže. Ležela na zvláštním železném předmětu, který byl dříve považován za meč, a proto hrobu nebyla věnována patřičná pozornost. Metodějův hrob se hledal jinde.

Dr. Klanica se vrátil k hrobům v mikulčické bazilice. Jde o dosud největší objevený základ velkomoravského chrámu – tzv. třetí chrám neboli o trojlodní baziliku v Mikulčicích. Půdorys tohoto chrámu, který je dlouhý 35 m a široký 9 m, ukazuje, že je rozdělen na tři části – hlavní chrámovou loď s půlkruhovitou oltářní apsidou, na západní straně přilehlou chrámovou předsíň – narthex a vstupní prostor do chrámu – atrium

mikulčický hrob č. 580, upoutala archeology již při objevení, ale přešli ji a hledali hrob svatého Metoděje jinde. Nyní se této hrobce věnuje dr. Klanica a ve své knížce dokazuje – jak uvidíme – poměrně se závažnými důvody, že tento hrob č. 580 je původním místem pohřbení svatého arcibiskupa našeho Metoděje. Tato hrobka byla popsána již v knize dr. Poulíka „Mikulčice, sídlo a pevnost knížat velkomoravských“ (Praha 1975), ale poměrně zběžně, i když tento hrob obsahuje mnoho zajímavých nálezů s církevními motivy.Tato domněnka, jako i myšlenka o katedrálním chrámu, se opírá o tzv. proložní život sv. Cyrila a Metoděje, jež říká, že Metoděj "leží pak ve velkém chrámu moravském po levé straně ve stěně za oltářem svaté Bohorodičky". Takový pohřeb by zde byl možný, protože základ apsidy je téměř 1 m široký.

Dr. Z. Klanica považuje za nejpravděpodobnější, že sborový chrám – největší moravský – musel být v centru velkomoravského státu, a to byl dnešní areál Mikulčic u Hodonína. Tam bylo objeveno také nejvíc církevních i jiných významných staveb z 9. století.

A také Bulhaři mají k Mikulčickým velmi kladný vztah a jejich vděčnost je neutuchající, jednou ročně se zde koná pravoslavná pouť, stejně tak i řeckokatolíci mají pouť ve zdejším památníku. Ai bulharský prezident před zhruba třemi roky ukázal obrovskou úctu k tomuto místu, přijel do Česka, nejprve do Prahy, aby uvítal českého prezidenta apod. a když se jich ptal na Mikulčice, téměř nikdo nevěděl kde Mikulčice leží, nakonec s celou bulharskou delegací zavítal poděkovat na toto místo a nedávno z vděčnosti Bulhaři věnovali Mikulčanům sousoší sv: Cyrila a Metoděje. Jak psala Epocha, místo posledního odpočniku sv. metoděje je největším archeologickým oříškem v ČR...;-)

Zobrazeno 1584×

Komentáře

Daniel Zouhar

Ano, ano je to oříšek a to ještě není výzkum u konce. Z celého hradiště totiž ještě celá 1/3 nebyla odkryta vůbec.<br />
Jinak k Metodějově hrobu - v současné době se hovoří právě o tom horbě, který se nachází mimo všechny církevní stavby, kdy pod kamenem leželo tělo, jenž u sebe mělo cirkevní insignie. To, že bylo nalezeno právě pod kamenem nese hypotézu, že bylo pohřbeno ve značném spěchu. Nabízí se myšlenka, jestli se jednalo o Metodjěova učedníka, který zmeřel mučednickou smrti a nebo svatý Metoděj osobně?<br />
Přijď Duchu svatý, naplň srdce svých věrných a osviť je ohněm své lásky! Jen ty můžeš naqšemu národy dát poznání Metodějova hrobu!

vasekpetru

Myslím, že by mohl přinést obrodu víry v národě... :-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz