O náboženství, kultuře, společnosti

Svatý Václav je přežitek

28. 9. 2010 19:20
Rubrika: Nezařazené

Nelekejte se. Nadpis titulku neilustruje moje vlastní mínění, to ani v nejmenším.Jen se obávám, že vystihuje mínění většiny národa. Tohoto dojmu jsem nabral poté, co jsem si přečetl některé diskuze na různých portálech k tématice oslav sv. Václava . Počítám s tím, že díky poměrně dobré regulaci diskutérů zvláště na serveru idnes.cz, nejde o žádné hospodské burany, kteří neví nic jiné, než kolik stojí pivo a rozezná Spartu od Slavie.Nejčastějšími větami bylo: Václav je mýtus a pokud vůbec žil, byl to kolaborant s Němci, slaboch a dnes si ho připomíná jenom "sekta". Tyto věty, kterých bylo v diskuzích víc než by bylo zdrávo mně přinutili k tomu napsat tento článek.

Jde vidět, že lidé především neznají historické souvislosti a strašně jednoduše podléhají stereotypu. "Vše církevního odsoudit". A tak, bez hlubšího zájmu o téma odsuzují sv. Václava na "nějakého kolaboranta, díky kterému teda máme jeden den volno".Tedy pokud o Václavovi aspoň někdy slyšeli v jiné souvislosti než s Václavským náměstím. Obecně znalost sv Václava je v řadách nekřesťanů mizivá. Položil jsem otázku vzdělané spolužačce (z gymnázia) Co víš o svatém Václavovi. Odpověď:  "Jen, že je patronem České země a že asi rád jezdil na koni, když je všude vyobrazen, jak jezdí na koni."

Tristní na to, že právě takovýto lidé, jinak velmi inteligentní, nemají ani tucha o jednom ze znaků české státnosti a pak vznikají předsudky. Já tedy nepovažuji Václava za kolaboranta, ale za prozíravého vládce, který si moc dobře spočítal, že by proti několikanásobné přesile byl absolutně bezmocný a historie mu dala za pravdu: Boleslav po konfliktu stejně platit musel (ne-li víc). A právě díky této lenní závislosti na Jindřichu Ptáčníkovi se české země staly normální kultivovanou zemí Evropy (narozdíl třeba od Pruska) a proto jeho význam i pro nekřesťany je obrovský.

Proto je smutné, že lidé si jej neváží. I když právě sv. Václav na koni od Myslbeka na Václavském náměstí byl svědkem, nadějí, smutku, radosti národa. Svatý Václave, nedej zahynouti nám ni budoucím!!

Zobrazeno 1151×

Komentáře

MarunKa1

Vašku, stále potvrzuješ to co jsem o Tobě napsala, když jsem si Tě dala mezi přátele:že jsi inteligentní kluk:-)
Někteří lidé se svými názory snaží být možná také zajímaví, možná si myslí, že když budou něčemu odporovat získají tím na vlastní hodnotě,-někdy mi to tak přijde.
Mezi zednáři je také hlavně inteligence, když jsem jednou v televizi viděla o nich dokument, tak jsem jen koukala, z něho trochu vyplývalo, že je to téměř právě pro "inteligenci" zvyk,vstopit do tohoto tajemného, zlem prolezlého doupěte.
Líbilo se mi ale jak V.Klaus ve zprávách hodnotil sv. Václava, říkal že to není nic umělého. On vůbec je teď nějak "zbožnější":-) když byla první návštěva papeže Jana Pavla II. u nás tak byl mrzutý a stále říkal, že nechápe význam této návštěvy. Pamatuji si, že byl jak citron, když ho zabíraly kamery v té době. Teď už mluví jinak a někdy mi přijde že ho to i trochu "bere" když naslouchá promluvám papeže či kněží. Kéž by. Mohli by jsme pak mít druhého václava na koni:-)

vasekpetru

Děkuji moc Marie, moc si toho vážím :) a kbůli takovým lidem má smysl trošku namáhat hlavu. ;)Jojo Václav Klaus se v tomto změnil, já osobně nepamatuji návštěvy Jana Pavla II( jen na SVK) a řekl bych, že ta náklonnnost začala tou návštěvou Sv. otce, kdy pronesl závěrečný projev v italštině a jak to komentovali novináři, šlo o krok, který se příliš nevyskytuje, aby hostující přezident svůj projev odprezentoval v jazyku hosta :)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz