O náboženství, kultuře, společnosti

Svatý otec v nejateističtější zemi světa

28. 9. 2009 15:33
Rubrika: Nezařazené | Štítky: akce:navsteva-papeze

Na papežskou návštěvu v ČR mě velmi brzy naladila média,která  postupně od středy přicházela se stále novými a novými informacemi o papeži,, tady bych chtěl chvíli podotknout mou myšlenku, že LN, ze kterých jsem tyto informace čerpal, jsou nejserioznějšími novinami v ČR. Ale teď zpátky, Jelikož jsem v sobotu jel do Prahy a měl zaplé rádio, neuniklo mi, že každou druhou minutu mluvili něco o papeži , takže nálada stoupala.

Měl sem skryté přání vidět svatého Otce už u Pražského Jezulátka, jenže to se vzhledem k časové tísni nepodařilo, zajímavý a smutný je mimochodem fakt, že o klenotu Česka Pražském Jezulátku ví zhruba 15-20% Čechů. Odpoledne kdy sem se vracel z Prahy, informace o papeži nabývaly na intenzitě a už se nemluvilo o ničem jiném, aféra Šustra a jemu podobných se zmiňovala pouze na okraj. Úderem myslím 19 hodiny se uzavřela D1. To bylo v sobotu. Nemohl jsem se dočkat papeže tak, že spánek byl odsunut na vedlejší kolej.

Úderem půl paté ráno byl čas vstávat protože o 5 vyjížděl náš autobus z Moravského Žižkova. Atmosféra papežovy návštěvy na mě dýchla hned poté, co jsme přijeli na uzavřenou a zaplněnou dálnici D1, desítky a desítky autobusů z různých končin střední Evropy rozsvěcovaly stále ještě noční Brno, které se probudilo do možná nejvýznamějšího dne své historie. Davy poutníků směřovaly k jedinému cíli- Tuřanské letiště.

Po několika hodinách nekončícího čekání moderátoři ohlásili, že papež přijíždí a z toho co se dělo naskakovala husí kůže, 120 tisícový zástup, ano na dnešní dobu v nejateističtější zemi světa téměř zázrak, začal mávat vlaječkami a "juchat" z toho, že Svatý Otec Benedikt XVI poprvé v historii Brněnské diecéze stanul na půde podle jeho slov "posvěcené Cyrilem a Metodem". Projíždění papamobilem bylo absolutně úchvatné a náš sektor a myslím, že nejenom náš, se přeléval ze strany na stranu podle toho, kam se blížilo to slavné auto sv. Otce a to, po čem jsme tak toužili se naplnilo, papež Benedikt XVI opravdu projížděl i kolem našeho sektoru a mohli jsme ho vidět snad ze vzdálenosti 2m, mimořádný zážitek, samotná mše sv. byla opravdu velkolepá a všichni se činili, jak my lidé odkladajíc své vlaječky na pokyn papeže, tak sbory a varhaník (musím říci, že génius) svým nádherným zpěvem respektive hrou a hlavně sv. Otec, který poměrně krátce ale výstižně apeloval na náš národ v kázání a na konci i v modlitbě Anděl Páně, tady bych se mohl zastavit a říct, že mi přišlo úsměvné jak Bohuslav Sobotka a podobní politici ČSSD mávali vlaječkami Vatikánu, když oni jsou hlavními brzdami ratifikace Česko-Vatikánské smlouvy.:D Mše sv. tedy proběhla nanejvýš důstojně a předčila mé očekávání, musím se přiiznat, že v TV jsem se snad na žádnou papežskou mši nedodíval, protože mně to přišlo zdlouhavé, ale ehjle toto byl pravý opak, mše sv. utekla jakoby netrvala ani půl hodiny a musím se přiznat, že když papež na konci kázání řekl amen bylo mi to dost líto. Po mši sv. následoval odlet hlavy římskokatolické církve a měl jsem z toho všeho tak dobrý pocit, že mi nevadilo ani téměř dvouhodinové čekání na opuštění sektoru a následná více než hodinová cesta zpátky k autobusu. Při pohledu na tu masu lidí jsem si říkal jediné: Jsme nejateističtější zemí světa.... A můj údiv neznal konce.

Zobrazeno 2080×

Komentáře

Giovanni-UH

Jsem rád, že máme nejen tak vzdělaného a moudrého, ale hlavně opravdu svatého papeže.<br />
Když papež projížděl uličkou mezi sektory a viděl jsem lidi jásající ze své blízkosti papeži (2 m), uvědomil jsem si: <br />
když přijímáme Pána Ježíše v Eucharistii, neměli bychom se radovat mnohem víc, protože 1. Pán Ježíš je mnohem "víc" než papež a 2. je nám ještě mnohem blíž? Měli. :-)<br />
Ale opravdová radost se málokdy projevuje jásáním a pod. To je spíše veselost či zábava. Škoda, že mnoho lidí opravdovou radost vlastně nezná, přestože se baví a veselí. Přeju to všem :-)

vasekpetru

Giovanni- máš pravdu, je to tak, byla to prostě síla toho okamžiku, která byla veliká proto sem to tak napsal, ale jinak máíš pravdu...

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz